De invloed van de Brexit op de mode-industrie

De laatste tijd gaat het in de modewereld niet zo denderend. Vooral de grote shows hebben erg te lijden onder de economie. Vooral onder de rijken is er minder interesse voor dure kleren. De Brexit zendt nu een nieuwe golf van onzekerheid door het modelandschap: de aandelenmarkt is sterk gedaald, en de Britse pond staat lager dan ooit. De mode-industrie heeft ook onder die ontwikkeling sterk te lijden. Londen is een grote speler op het gebied van mode, en staat nu – zo lijkt het in ieder geval – buitenspel gezet. Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de mode zoals wij die kennen?

Grote teleurstelling over de Brexit

Een voorspelling over de mode is moeilijk te doen. Wat wel zeker is, is dat de mode-industrie sterk tegen de Brexit was. Negentig procent van de internationale designers was tegen de Brexit (bron: Zofleurig.nl), en nu de Brexit een feit is, zullen de invloeden dan ook sterk merkbaar worden. Een van de trends die de afgelopen tijd al merkbaar was, is dat mode in slechte tijden minder haute couture wordt. De verwachting is dan ook dat deze trend zich, wellicht nog sneller dan voorheen, door zal wetten.

De invloed van de Brexit op de mode-industrie (Saluutjes.nl)

Handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa onder druk

De mode-industrie is natuurlijk voor een groot gedeelte een internationaal fenomeen. Dat betekent dat schokken in de wereldeconomie een duidelijk effect hebben op de modetrends. Het wordt door de Brexit bijvoorbeeld een stuk lastiger om over de grenzen met Engeland te werken – kleren importeren wordt lastiger en het kan voor modellen ook moeilijker worden om naar het buitenland af te reizen. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen, waar in de industrie met afgrijzen naar wordt gekeken.

Sobere mode

Vooral de catwalks en de grote designers, die meer ontwerpen met het oog op modekunst en minder met het oog op de gewone man en vrouw, zullen veel merken van de slechte economische situatie. Dat hoeft in feite geen slecht nieuws te zijn voor dames die houden van mode. Grote merken die voorheen konden rekenen op het verkopen van dure producten en kleren, zullen zich meer gaan richten op betaalbare kleding. Dat betekent dat de modetrends wellicht meer gericht zullen worden op draagbare en sobere kledingstijlen zoals bijvoorbeeld basic zwarte jurken. De komende tijd zal blijken in hoeverre de Brexit hier aan bijdraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *