Herenmode: doen we er eigenlijk wel wat mee?

Herenmode: doen we er eigenlijk wel wat mee?

Deze zomer zijn er een paar opvallende trends in de herenmode zichtbaar. The fifties are back! Een bomberjacket is een item voor de mannen dat niet kan missen dit seizoen. Ook oversized polo’s zijn weer terug en dan het liefst met opvallende print. Iets wat dan weer niet mag: teksten op t-shirts, dus heren, vanaf nu gewoon weer je eigen originele openingszin verzinnen…

Herenmode

Na het zoeken en lezen van deze trends, vroeg ik me af welke man zich hier nu echt aan houdt. Welke mannelijke (!) man staat ’s ochtends voor zijn kledingkast en houdt er rekening mee welke trends er voor dit seizoen zijn bedacht door de modegoeroes in Milaan, Parijs en New York? De meeste heren hebben hun eigen stijl, of volgen de stijl van een groep. Maar als ik heel eerlijk ben, komen de Gucci petjes en tasjes me wel een beetje de neus uit. De saaie overhemden eigenlijk net zo goed. Terwijl ik toch altijd wel een zwak blijf houden voor mannen in een goed maatpak, net als veel andere dames, vermoed ik.

Slechts geklede mannen ter wereld

Sommigen mannen in Nederland lopen net iets achter op de huidige mode. Een hoge hoed of hippie-shirt zie je niet dagelijks, maar toch zijn er nog mannen die ze vandaag de dag dragen. Kortom: het maakt veel mannen niet uit wat de precieze huidige mode is. Uit onderzoek ook is gebleken dat Nederlandse mannen (na de heren in Rusland) de slechts geklede mannen ter wereld zijn. Hoe komt het eigenlijk dat mannen zo’n lak hebben aan de modekeuzes en waarom is het voor vrouwen juist zo belangrijk?

Kopieergedrag

Het is algemeen bekend dat de meeste (vooral jonge) dames veel modebladen lezen en hier een voorbeeld aan nemen. Denk bijvoorbeeld aan het ideaalbeeld dat veel dames op het oog hebben. Of dit nu qua lichaam, gewicht, gezicht, make-up, kapsel of kleding is. Veel jonge vrouwen proberen de “perfecte” modellen na te doen. De heren lijken vaak minder interesse te hebben in het nadoen van mannelijke modellen. Wat wel weer een modetrend is die je op straat veel ziet: baardjes. Het is veilig te concluderen dat de Nederlandse mannen niet erg modebewust zijn qua kleding, maar veel meer hun eigen stijl willen creëren. En daar is natuurlijk niet mis mee. Dus heren, wees gewoon jezelf. Het maakt niet uit dat je soms net een iets te ouderwetse kledingkeuze maakt. Dat vinden wij vrouwen juist vaak charmant en heel soms zelfs een beetje grappig. En misschien levert het heel af en toe toch nog een goede openingszin op..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *